Printing Matters, Witte de With, April 2 – 17 2005

PrintROOM takes part in the manifestation Printing Matters:

http://www.wdw.nl:
With the Printing Matters event, Witte de With will be focusing on independent publishing for just over two weeks. The inspiration was the traveling exhibition KIOSK, an exceptional collection of independent publishing projects (artists? books, periodicals, fanzines, record labels, and video and audio projects) assembled by Christoph Keller of Revolver publishers (Frankfurt).
At Witte de With, KIOSK is the point of reference for an event about independent work in printed form with L.A.T. (Amsterdam), PrintROOM (Rotterdam), Piet Zwart Institute (Rotterdam), and others.

L.A.T. (Kees Maas, Kasper Andreasen, Tine Melzer) and PrintROOM (Karin de Jong and editorial team) have been invited to respond to KIOSK in a presentation in the spaces of Witte de With. A series of panel discussions, book presentations, and interventions has also been organized.
What is the reason for the proliferation of books and magazines in recent years? How does this relate to the production of other visual strategies, such as installations, performances, film/video, and the globally accessible Internet? And what do designers, artists, and publishers think about the future of printing and distribution? These are the questions that will be addressed during Printing Matters.

At Printing Matters we took part with an installation of the PrintROOM collection and a special ‘Parazine workshop’ was built at the spot.

Parazine editors for this occasion: Miek Zwamborn, Daniëlle van Zuijlen, Kirsten Leenaars, Wouter Stoter, Maarten van Schaik, Kim Bouvy and Karin de Jong. Design: Hansje van Halem

Publish or Perish zo schreef een criticus onlangs in Frieze, hetgeen zoveel betekent als publiceren of vergaan. En gepubliceerd wordt er naar hartelust door kunstenaars, grafisch vormgevers en andere creatieven. Daarbij gaat het vooral om low budget-producties, zelfwerkzaamheid en samenwerkingsverbanden tussen vrienden en vakbroeders. Met name Rotterdam blijkt een goede broedplaats te zijn. Twee leuke voorbeelden van nieuwe tijdschriften die ik vond in de PrintRoom van ROOM zijn Cyberstort en Issues. Cyberstort dat wordt gedrukt in de illustere Studio Johan Knakworst en waarachter ene Paul, cq Antistrot schuilt gaat, is een bonte verzameling tekeningen en ‘gesampelde foto’s’. De voorkant van het nummer dat ik in handen kreeg, Cyberstort 9 werd opgevuld door de inmiddels bekende ZEZD, maar ook andere tekenaars leverden een bijdrage aan dit nummer. Antistrot is een mooi voorbeeld van wat op dit moment helemaal ‘in’ is: verzamel een aantal talentvolle tekenaars of andere creatieven bij elkaar en maak samen een tijdschrift puur gebaseerd op beeld. In dit geval is het geheel één grote, nerveuze aaneenschakeling van tekeningen geworden die het midden houden tussen strips en losse tekeningen in ruwe stijl, licht provocerend maar niet zo plat dat het niet meer boeit. Een mooi blad dus. Nog meer low budget is het Open Issues van S.R. Kucharski, dat zich tot doel stelde om jaarlijks een serie interviews te publiceren met in Rotterdam wonende of tijdelijk verblijvende kunstenaars. De formule is heel simpel; Kucharski trekt er met een recorder op uit, interviewt de kunstenaars vaak in informele setting en kiest daarvoor evengoed meer gevestigde kunstenaars uit als jonge, nog aan een academie verbonden kunstenaars. Zo interviewde hij voor Open Issues number 2 Harmen de Hoop, Maziar Afrassiabi, Jetske de Boer, Marc Bijl, Arend Roelink en Nicoline Harskamp. De interviews geven bij elkaar een onverbloemde en interessante kijk in de keuken van de praktijk van enkele jonge kunstenaars. Het zijn stuk voor stuk mooie egodocumenten, die bij elkaar ook nog eens langs interessante onderwerpen in de hedendaagse kunst aanschurken. Open Issues bestaat uit niet meer dan tot boekje bij elkaar geniete zwart-wit kopieën. Dat publiceren nog steeds zo simpel en krachtig kan zijn, laten deze twee tijdschriften maar mooi even zien.

Ingrid Commandeur

Publicatie-junk en redacteur voor Metropolis M

Leave a Reply